Klaver van Brabant 2023 opnieuw succesvol

De Klaver van Brabant op 16 april 2023 jl. stond dit jaar in het teken van Duchenne. Sam van Dommelen (20 jaar) uit Zijtaart heeft deze zeldzame spierziekte en dorpsgenoot Patrick van den Elzen gaat dit jaar weer meedoen met de offroad uitdaging 'Duchenne Heroes'. Samen met het Pepteam4Sam fietst hij deze MTB/gravelbike tocht van 10 t/m 16 sept 2023 :   7 dagen, 3 landen, 70-100km per dag, 1 doel: zo veel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar de ziekte van Duchenne. Om die reden benaderde Patrick ons of wij onze Klaver van Brabant in dat teken wilde zetten. We waren direct enthousiast en Patrick en zijn team namen de werving en de catering op zich.
Het resulteerde in een opkomst van zo'n 200 fietsers en een mooie opbrengst voor Duchenne: € 1.100,-!

Parcours weer helemaal vernieuwd

Een start- en pauzeplek in Zijtaart bij Kleijngeld leek ons dit jaar een goed idee. Dat betekende wel dat we zowel de gravel- als de wegroutes helemaal opnieuw moesten 'plotten'. Onze routemaster Johnny van der Sanden kan dat als geen ander, dus alhoewel het hem wel wat hoofdbrekers heeft bezorgd is hem dat uiteindelijk goed gelukt. Er kwamen enthousiaste reacties van de deelnemers, waaronder die van een ervaren fietser uit Veghel. Hij wilde weleens zien hoe je een gravel-tocht van 103 km kon maken, zonder dat die voor hem al helemaal bekend was. Achteraf reageerde hij op de mail: "Was een mooie tocht, ik sta er versteld van dat je zoveel off-road paden aan elkaar kan maken."

Fietsers uit alle windstreken

Van onder de direct-in-het-oog-springende startboog van Sport 2000 vertrokken ook dit jaar weer fietsers vanuit allerlei plaatsen in Nederland, met name bij de gravelaars. Deze groeiende groep van zo'n 60 fietsers was naast de ons omringende plaatsen onder ander afkomstig uit Almkerk, Breda, Leidschendam, Delft, Den Haag en Druten! De verdeling daarbij over de 79 en 103 km routes was ongeveer gelijk. Bij de wegdeelnemers ging de grootste interesse uit naar de 90 km variant. Naast veel individuele rijders zagen we flinke afvaardigingen van o.a. WSC Zeeland, WTC Gerry van Gerwen en TWC De Kachelders.

Voorinschrijvingen liepen vast

Traditiegetrouw komen de meeste voorinschrijvingen altijd binnen op de vrijdag en zaterdag voor de tocht. Toen we op vrijdagavond weer benieuwd inlogden op de website van de NTFU ontdekten we echter tot onze verbazing dat de inschrijvingen op hetzelfde aantal stonden als de dag ervoor. De NTFU was niet meer bereikbaar en bij een belletje met een andere club bleek het probleem niet puur bij WTC Zijtaart te zitten. Ook zij hadden een stokkend aantal inschrijvingen. Enkele berichtjes van deelnemers bevestigden diezelfde avond het probleem: "Ik heb me net ingeschreven en betaald, maar ik krijg geen bevestiging met scan&go-code binnen." Na dit mogelijke probleem vermeld te hebben op onze pagina op fietssport.nl met een email-adres erbij om alsnog je GPX-bestand op te kunnen vragen kregen we weer zicht op de nieuwe aanmelders. Op de zondagochtend liep het uiteindelijk soepel door.

We kijken terug op een geslaagde Klaver van Brabant; deelnemers, bedankt dat jullie er waren en vrijwilligers en sponsoren hartelijk dank voor jullie medewerking!